De basis van het navigeren

Er zijn een paar must-dos in het leven; fish and chips hebben als je naar de kust gaat, nooit met iemand op de buis kijken of spreken en luid en langzaam in het Engels spreken als je met iemand praat die geen Engels spreekt, om er maar drie te noemen. Er zijn ook givens in de buitenwereld en één daarvan is om altijd een kaart en een kompas bij je te dragen. Als schrijver van twee boeken over navigatievaardigheden voor buitenshuis krijg je daar natuurlijk geen bezwaar tegen, maar waar moet je altijd rekening mee houden als het om navigatie gaat?

Goed instellen

In de loop der jaren heb ik begeleide wandelingen naar enkele van de meest iconische wandelbestemmingen ter wereld geleid en ik reken erop dat ik behoorlijk ervaren ben in de buitenlucht. Dus stel je mijn verlegenheid voor als ik met een groep een jaar lang een deel van de Appalachian Trail wandel. We klommen aan het begin van de wandeling uit de bus en nadat de laarzen waren geregen en de rugzakriemen waren aangetrokken, gingen we op pad. Vijf minuten later waren we terug bij de bus nadat ik me realiseerde dat ik de verkeerde kant op was gegaan! Kom op, we hebben het allemaal gedaan.

“Mijn kompas, daarentegen, heeft nooit zonder batterijen gezeten en mijn kaart ook niet. Ze werken bij weinig licht, bij slecht weer en hoeven niet opnieuw opgestart te worden.”

Dus wat kan idioot Hawkins gedaan hebben om de komende uren niet de kont van mijn groepsgrappen te zijn? Eigenlijk iets heel eenvoudigs; het instellen van mijn kaart. Als je niets weet over een kaart en inderdaad een kompas, dan weet je dat de bovenkant van de kaart naar het noorden ligt en het rode uiteinde van je kompasnaald naar het noorden steekt. Het instellen van je kaart duurt een fractie van een seconde en houdt in dat je je kompas op je kaart zet en jezelf, kaart en kompas ronddraait tot het rode uiteinde van de naald naar de top van de kaart wijst. Eenvoudig, snel en effectief en gegarandeerd om te voorkomen dat u in de verkeerde richting gaat. Tijdens uw wandeling, wanneer u stopt om naar de kaart te verwijzen, herhaalt u het proces en opnieuw zult u waarschijnlijk 95% van al uw domme navigatiefouten wegsnijden.

Wanneer Twijfel Kruipt In Stop

Verdwalen is een interessant proces; ik raad het je aan om het een keer te doen (onder begeleiding natuurlijk)! In de loop der jaren heb ik menig persoon geholpen om te verdwalen. Ik hou van de oefening en het is een waardevolle oefening voor de navigator, waardoor ze kunnen evalueren wat ze dachten, voelden en deden toen ze verdwaald raakten. Het enige wat ik gemeen heb met de meerderheid is de bijna blinde veronderstelling dat de plaats die ze zoeken er bijna moet zijn. Die zoektocht neemt het rationele denken over en dingen als de afstand of de tijd die ze hebben gelopen worden irrelevant. “Het moet net om de volgende hoek zijn!”